Разликата между интериорните и входните блиндирани врати

Блог

Независимо, дали ще строите нова къща, или купувате жилище, често се налага да подмените или да поставите нови врати, които да отговарят на Вашия стил и обзавеждане.

Най-важното при закупуването на нови врати е да знаете как да разграничите тези за вътрешно ползване от другите, които са само за външно поставяне. Хубаво е да знаете каква е разликата между двата варианта, за да можете получите яснота, какво да предпочетете, когато Ви предстои ремонт.

Блиндираните врати, по принцип, трябва да са доста по-масивни от интериорните и да са с по-солидна сърцевина, докато при вторите, не от голямо значение да бъдат чак толкова тежки и стабилни, дори напротив – не е добре да са тежки, тъй като не би било удобно, след като ежедневно се ползват, отваряйки и затваряйки.

Ако става въпрос за главното предназначение на вратите, то на блиндираната врата предназначението е да предпазва от това топлината да излиза и също така да има добра шумоизолация и най-вече да е издръжлива срещу недоброжелатели.

При интериорните врати, не е от чак такова голямо значение да бъдат здрави, масивни и прочие, при тях по-важно е покритието да е по-устойчиво срещу надраскване.

Това е поводът входните врати да се предлагат от mdf панели, или метал и солидна вътрешност, а при интериорните врати се прилагат оребрения, или пчелна пита за изолация (тоест качествата са доста по-различни тези на входните). Заради това входните врати са по-тежки, а вътрешните врати са много по-леки.

Особено, при блиндираните врати, ако са навън и ще ги пече или вали, е важно да бъдат подложени на различна обработка, за да могат да издържат на природните стихии. Препоръчва се употребата на лакове и лепила, които да предпазят повърхностите, но не предприемайте необмислени ходове, за да не получите неочакван и грозен резултат.

Интериорните врати пък нямат нужда от тази обработка, тъй като ще бъдат монтирани на закрито. Изработката и вида материал е съществен показател, за се определи качеството им. Пребоядисването им или залепянето на фолио върху тях е достатъчно, без да минават през допълнителни обработки за атмосферна устойчивост.

Търсейки финансово изгодното, някои хора пренебрегват всичко това и решават да направят компромис, слагайки вътрешна врата за външна. Несъмнено това ще се окаже голям проблем, поради факторите описани до тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *