Входните врати в миналото

Блог

Първата входна врата е изработена около 1000 г. пр. н. е.. Била е направена за Цар Соломон, като изработката на тази врата е била от маслиново дърво. Обковът й бил направен от чисто злато. С изминаване на времето са започнали да изработват врати и от друга дървесина – кедър, бряст, кипарис и дъб. Обковът им бил също от скъпи метали, като сребро и месинг.

Най-старата входна врата в Света е намерена в Швейцария и е на над 5000 години.
Археолозите казват, че е била направена от топола, но изработката й е уникална, а самите панти на вратата са били толкова запазени, че все едно са нови.

Подобна врата е намерена и в България като тя е на около 7 века и все още може да се види. Тя е изложена в Боянската църква, където е поставена на главния вход. Изработката на вратата е от дъб.

Най-интересните и различни по вид врати са с римски и гръцки произход. Те били не само с едно крило, а е имало и масивни двойни, плъзгащи или сгъващи се врати. За по-интересна структура са редували желязо или скъпи метали с различни видове дърво.

През Втората Световна война пък най-честият материал за на вратите е бил оловото. Причините за този избор са разбираеми. В този период хората не са мислили за облика на вратата, а за сигурността си, затова и ги изработвали само от метал.

В днешно време вратите се изработват от дърво и метал, като те също може да са в комбинация или по отделно. Все повече майстори на врати се опитват да съчетаят старото с новото и да модернизират отминалите със съвременните тенденции.
В България най-често използваният материал за изработването на врати е от дъб и орех. Те са водещи в класацията, като най-качествен материал за производство на входни и интериорни врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *